Hari Pertama Kebijakan 'Lockdown' Malaysia

49
88Live streaming 24 jam:

Kuala Lumpur relatif lengang, pada hari pertama pemberlakukan pembatasan pergerakan warga di Malaysia. Meski dibatasi, warga masih diperbolehkan keluar rumah namun dilarang bepergian keluar negeri. Melalui sambungan Skype kita terhubung dengan ketua Persatuan Pelajar Indonesia di Malaysia, Muhammad Rajiv Syarif yang saat ini berada di Kuala Lumpur.

Ikuti berita terbaru di tahun 2020 dengan kemasan internasional berbahasa Indonesia, dan jangan ketinggalan breaking news dengan berita terakhir dan live report CNN Indonesia di dan channel CNN Indonesia di Transvision.

CNN Indonesia tergabung dalam grup Transmedia. Dalam Transmedia, tergabung juga Trans TV, Trans7, Detikcom, Transvision, CNN Indonesia.com dan CNBC Indonesia.

Follow & Mention Twitter kami:
@myTranstweet
@cnniddaily
@cnnidconnected
@cnnidinsight
@cnnindonesia

Like & Follow Facebook:
CNN Indonesia

Follow IG:
cnnindonesiatv

Nguồn:https://kinhtequocdan.com/

49 COMMENTS

 1. stay at home, dan sosial distance gais. Do not salam² even to your family. Keep a safe distance even towards people in your own house, especially the ones who is responsible to go outside to get the groceries

 2. Better stay at home because its surely 99% save..I'm suggest dont you go out to public its cant give safety to ourself body

 3. Demi apaa….warga malaysia nurut2 ya. Eh di Indonesia, contoh nih kawan samping kos saya..kita diliburin, dia malah pergi ke kabupaten lain sama kawan2nya selama 1 pekan dr kemarin. Cewek lagi. Bar bar banget, pengen sy tampol sii… untung bukan sodara oto keluarga saya. Urrgghh kesel liat diaa… lenjeeh (genit) dan liar.

 4. Arahan kawalan pergerakan bertujuan memutuskan rantaian virus + langkah2 disiplin kesihatan yg sewajarnya.
  Malaysia or anywhere else ,ini adlh PANDEMIC. Global…
  Malaysian now stay at home. Be safe n take good care semua penduduk bumi. Ikuti lah arahan pemerintah.

 5. Kami rakyat malaysia doakan juga saudara saudara yang berada di indonesia

  21/3/2020
  Jumlah korban
  Malaysia 3 kematian
  indonesia 32 kematian

 6. Ostat somad sama habib syeikh al sendal udah bilang ngak perlu takut virus….makanya warga indonesia itu berhalanya ostat somad sama syeikh sendal hanana…wajib patuh

 7. Maaf yaa.. Bukan lock down.. Different ya maksudnya.. Kita cuma jalankan Movement Control Order – MCO o Restriction Movement Order..

 8. Supermarket dibuka hanya di tempat menjual barang keperluan makanan,tempat lain seperti baju atau lain lain ditutup,restoran makan sebaiknya hanya order online.segala himpunan ditempat awam dilarang.

 9. ayo datang ke Indonesia ! Pak Jokowi memberi diskon pesawat 30% bagi siapapun dan WNA negara mana pun yang mau berkunjung ke indonesia, bawa sekalian ya coronanya biar Pak Jokowi tahu seberapa bahayanya bagi dunia

 10. Hari ini sudah 1030 kes covid19. 2 kematian. Tolong doakan kami wahai saudara se islam di indonesia. Kami tidak boleh keluar lagi selepas 10 malam. Kedai serbaneka mula tutup selepas jam 7 malam. Doakan kami semoga allah permudahkan urusan kami di sini. Salam from malaysia. Peace

 11. Beruntung dan bersyukur lah lockdown di kampung sendiri masih punya jiran yang punya cili, tempe dan petai jika keperluan. Aku di eropah. makan nya roti dan daun salad. Bertabahlah anak2 yang merantau mencari rezeki. "Ini juga akan berakhir" Dengan mengingati Allah hati menjadi tenang.

 12. Sebab Di negara Kita banyak masyarakat nya kais pagi makan pagi, Kais petang makan petang….jadi mereka terpaksa bekerja Di jalanan walaupun virus mengancam nyawa sendiri Dan semua orang. Sehingga pada tidak takut mati…kalau ajal datang ya mati. Itu prinsif nya. Kalau Di Malaysia, banyak Ada juga yg begini….banyak juga yg bekerja Di jalan Dan berdagang Di pinggir jalan…tapi semua takut terkena virus…Dan takut menularkan virus…asalkan Ada beras…makan hemat2, makan nasi kalau kehabisan lauk pun asal nasi Masih Ada Dan keluarga semua selamat… Alhamdulillah pada milih Di rumah…walau sumber keuangan hilang. Patuh juga Sama negara…sebab hukuman nya denda uang Dan penjara….kalau kena Saman / rajia bukan main main…bukan boleh negosiasi…undang2 tetap Ada hukuman nya…itu benar2 Di tegakkan..makanya org juga takut itu. Dan Lagi..semua perduli Akan kesehatan keluarga Dan diri sendiri.

 13. Indonesia di liburkan,malah asik liburan,aduhhhhhh.ntar pas positif kena virusny yg di salahin pemerintah lagi

 14. 6 Fasa Covid-19 Yang Rakyat Italy Dah Lalui. Malaysia Di Fasa 3 Sekarang

  BACA sampai habis sebab anda akan faham apa yang rakyat Itali telah lalui dan apa yang rakyat Malaysia bakal lalui jika situasi tidak berubah.

  Itali adalah contoh terdekat yang kita boleh ambil sebagai panduan untuk persediaan menghadapi Covid-19. Apa yang mereka telah lalu, sedang kita lalu dan bakal kita lalui.

  Sejujurnya, hingga kini Italy masih belum berjaya mengawal Virus ini. Dalam tempoh 24 jam, mereka mencatatkan 3500 kes Covid-19 yang baru. Jumlah semasa di negara mereka 31,506 kes.

  Dari segi progress, kita hanya 2 minggu di belakang mereka.

  Seikhlas hati saya nak cakap, masih ramai rakyat Malaysia yang ambil mudah, tak kisah, tak takut dengan gejala Covid-19 ini.

  Hari ini, hari pertama Kawalan Pergerakan yang diarahkan oleh kerajaan, masih ada kedai makan yang buka pagi ini dan orang makan di dalamnya secara berkumpulan.

  Hari ini, di KL kebanyakkan taman taman dah di tutup oleh pihak DBKL. Tapi, uncle uncle dan auntie auntie di KL berpusu pusu ke Bukit Kiara untuk ‘bersenam’ dan aerobic di sana.

  Di banyak tempat, banyak geng muda hari ni yang ‘berbasikal’ untuk pusing pusing. Exercise katanya.

  Hari ini juga, ramai orang muda dari Kuala Lumpur yang merupakan bandar yang mencatatkan bilangan pesakit tertinggi di Malaysia telah sampai di kampung halaman masing masing. Mereka menggunakan kesempatan cuti sekolah dan cuti tempat kerja untuk ‘bercuti’ di kampung dengan ibu bapa tersayang.

  Walaupun hakikatnya, kerajaan sudah memerintahkan Kawalan Pergerakan. Saya rasa RAKYAT MALAYSIA TAK SEDAR DAN TAK FAHAM apa yang dimaksudkan.

  Kita hanya akan sedar betapa serius masalah ini bila kita baca artikel ini atau bila kita melalui sendiri.

  Di Italy, seorang rakyat Italy telah berkongsi situasi yang dilalui oleh mereka menghadapi Covid-19. Jaso Yonowitz telah menulis 6 Fasa Covid-19 Yang Dilalui Rakyat Italy.

  Penulisan beliau di Twitter mendapat jumlah Re-tweet yang sangat tinggi.

  Saya tulis balik 6 Fasa yang dilalui oleh mereka dan sesuaikan dengan situasi di Malaysia yang sedang kita lalui.

  Fasa 1

  1. Ramai orang mula tahu dan dengar mengenai penyakit berjangkit Covid-19 di Wuhan China. Tapi sebab ia berlaku di luar negara, ramai tak ambil port sebab merasakan ia tidak penting.

  2. Tiba tiba, ‘kes pertama Covid-19’ sampai ke negara. Ini adalah permulaan kepada sebuah penderitaan yang berpanjangan.

  3. Di Malaysia kes pertama dikesan pada 25 Januari 2020.

  4. Pada waktu ini, pihak berkuasa mengatakan keadaan masih terkawal dan rakyat diminta untuk tidak panik.

  5. Di luar negara, terutama di China, jumlah peningkatan tersangat banyak dan mengejutkan. Ia seperti tidak dapat dikawal.

  6.Tapi di negara kita, bilangan kes semakin bertambah. Kebanyakkan kes datang dari luar negara iaitu China.

  7.Atas sebab ekonomi, pihak kerajaan pada waktu itu masih tidak mahu menutup pelancong yang datang dari China.

  8.Ia situasi yang sama dihadapi oleh Italy pada peringkat awal. Kita dah lalui fasa ini.

  Fasa 2

  1. Jumlah pesakit semakin meningkat. Makin ramai pelancong yang datang ke negara telah pun mendapat jangkitan Covid-19 dari negara asal. Cuma kesan dirasai ketika melancong.

  2. Ada juga rakyat Malaysia yang ke luar negara dan terkena jangkitan di luar negara membawa balik virus itu ke Malaysia tanpa sedar.

  3. Pada stage ini, ada Menteri yang bijak mengatakan _"Covid-19 tidak memberi kesan ekonomi terhadap Malaysia”."

  4. Disebabkan Covid-19 penyakit berjangkit, pihak kerajaan mula menjejaki mereka yang pernah ada ‘contact’ dengan pesakit yang sudah disahkan. Mereka yang ada ‘contact’ diminta untuk membuat pemeriksaan.

  5. Dalam masa yang sangat cepat, penyakit mula berjangkit kepada rakyat tempatan.

  6. Waktu ini, pihak berkuasa mula mengarahkan Self Quarantine terhadap mereka yang close contact dengan pesakit.

  7. Syarikat yang staf mereka didapati positif mula ‘menutup’ bangunan dan meminta staf bekerja dari rumah untuk kerja kerja pembersihan.

  8. Makin ramai pelancong dari China yang datang ke negara disahkan positif. Kerajaan terpaksa buat keputusan untuk ‘tidak menerima kapal terbang dari Wuhan dan bandar yang terjejas teruk dengan Covid-19 dari China.” Atas dasar ekonomi, pelancong dari tempat lain di China masih boleh datang ke Malaysia.

  9. Waktu ini, peringatan demi peringatan diberikan kepada rakyat Malaysia.

  10. Tapi, hidup berjalan seperti biasa. Meeting berjalan seperti biasa. Kedai semua di buka seperti biasa. Kerja seperti biasa.

  11. Namun, bilangan pesakit semakin bertambah.

  12. Fasa ini lebih kurang sama yang dilakukan oleh kerajaan Itali dan kerajaan Malaysia. Fasa ini juga telah kita lalui.

  Fasa 3

  1. Tiba tiba jumlah peningkatan pesakit meningkat mendadak. Kes sudah berjangkit dikalangan penduduk tempatan. Malaysia sekarang berada di Fasa Ketiga ini.

  2. Hospital semakin dipenuhi dengan pesakit dan juga mereka yang dikuarantin. Pemeriksaan Covid-19 terpaksa di lakukan ke atas ribuan suspek.

  3. Pihak pegawai kesihatan mula keletihan kerana terpaksa bekerja lebih masa dan merawat pesakit dengan pakaian keselamatan yang kurang selesa.

  4. Negara mula mencatatkan kematian atas kes terdahulu.

  5. Di Italy, Covid 19 hanya serius di 1/4 dari keseluruhan bandar bandar utama sahaja. Untuk itu, pada peringkat awal kerajaan menyisytiharkan penutupan sekolah, komuniti dan tempat kerja di 4 bandar utama ini.

  6. Waktu ini, restoran, kerja kerja penting masih dibuka seperti biasa.

  7. Sewaktu pengisytiharan KAWALAN PERGERAKAN di bandar bandar ini, hampir 10,000 rakyat Italy di Kawasan yang dijangkiti penyakit ini telah ‘pulang’ ke kampung halaman untuk bertemu dengan keluarga mereka di bandar bandar yang kurang dijangkiti penyakit.

  8. Ini kesilapan besar yang dilakukan oleh rakyat Itali. Mereka telah keluar dari tempat wabak dan menjadi punca untuk tersebar penyakit di tempat lain.

  9. Arahan pihak kerajaan untuk kekal di rumah masing masing diabaikan. Sebaliknya mereka ‘balik’ kampung dan ‘lari’ dari tempat wabak.

  10. Ketika ini, di media social, di televisyen, di whatsapp, ramai orang berkongsi mengenai Covid-19 ini. Semua orang baca, tapi tak ramai yang ambil serius.

  11. Situasi di Italy, sama seperti yang berlaku di Malaysia. Kerajaan melalui MKN memutuskan untuk Kawalan Pergerakan bermula 18 March – 31 March 2020. Tempoh kawalan selama 14 hari. Matlamat kerajaan adalah untuk memastikan orang ramai kekal di dalam rumah dan mengurangkan aktitivi berkumpul dan berjumpa dengan orang lain. Semua masjd dan surau serta rumah ibadah ditutup sepanjang tempoh ini.

  12. Namun, apa yang berlaku malam tadi amat menyakitkan. Kita mengulangi kesilapan yang dilakukan oleh Itali. Kesilapan terbesar mereka kita lakukan.

  13. Malam tadi, ramai penduduk di Kuala Lumpur pulang ke kampung halaman masing masing untuk ‘bercuti’ dengan keluarga di kampung. Anda boleh tengok, di lebuh raya menuju ke Kelantan di Gombak, plaza tol sesak teruk. Di TBS para pelajar berpusu pusu balik ke kampung setelah mendapat arahan dari pihak atasan untuk mengosongkan asrama. Di KL Sentral keretapi ke semua arah penuh. Di lebuh raya utara selatan malam tadi jammm. Belum dikira di balai polis malam tadi penuh disebabkan rakyat nak mohon untuk travel keluar daerah.

  14. Tanpa kita sedar, mereka yang tinggal di Kuala Lumpur yang mempunyai rekod pesakit yang tinggi di sana telah balik ke kampung halaman masing masing di seluruh negara.

  15. Bayangkan, betapa tinggi risiko sedang dihadapi oleh ibu bapa dan sedara mara di kampung yang masih sihat.

  16. Malaysia sekarang berada di fasa ini. Lebih kurang 2 minggu lepas, Itali berada di fasa ini.

 15. Jika kalian lockdown, jangan seperti kami, masyarakat pada mudik kaya lebaran, langsung pemerintah ugut mau nyuruh militer yang jaga sempadan provinsi/negeri…. Jadi jangan ada yang liburan ke puncak/bali begitu diumum lockdown ya!

  Semoga Indo-Malay kuat menghadapi cabaran ini!

 16. Malaysia belum lockdown cuma Perintah Kawalan Pergerakan atau "movement control order"

  Apa beza antara dua itu?

  Lockdown bermaksud rakyat tidak dibenarkan keluar rumah sama sekali sama.

  Perintah Kawalan Pergerakan atau "movement control order bermaksud kerajaan masih membenarkan rakyat keluar bagi urusan penting sahaja seperti membeli brg di Supermarket tapi mesti bergerak pada tahap paling minimum dan hanya seorang sahaja yg boleh keluar.

 17. indonesia emang top udah tahu ada wabah virus mematikan eh kunjungan utk turis dibuka tenaga kerja cina didatangkan masker di ekspor ke cina lu berjanda ya jae..segitunya perhatian pemerintah terhadap rakyatnya 4👍👍👍👍

 18. Sebulan yang lalu, indonesia merasakan kebal dari virus corona.. katanya jokowi pemerintah yang bijak dan hebat sehingga dipuji WHO. Makanya jangan terlalu yakin diri. Lihat aja sekarang… dalam cuman 1 minggu, 19 fatal. Gimana itu

 19. Bila masa malaysia buat 'lockdown'?klu dah buat tentera dah ada dijalanan.Setakat ni quarintine je kat rumah.cakap lembut dulu rakyat tak dengar baru 'lockdown'

 20. Itu namanya semi Lockdown yg di Amrik we called “Shelter in Place” yaitu Pemerintah meng instruksikan semua warga utk tdk melakukan any activity dan lebih baik stay di rumah masing2.
  Tapi kalau Shelter in Place tdk berubah banyak Makanya Pemerintah akan melakukan full lockdown utk seluruh negeri seperti apa yg sdh di lakukan di Wuhan & Italy.

 21. VIRUS CORONA bukan dari Indonesia… kalian tau asal VIRUS CORONA darimana..???? klo tau, bantai… jgn cuma koar2 doang…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here